A puli történetéből egy kis érdekesség...

 

A Magyar Királyi Csendőrség a boszniai válság és a katonai határőrizet megváltozott elvei ráirányították a figyelmet a határvonal teljes hosszán kialakult tarthatatlan állapotokra. 1911. augusztus 3-án a minisztertanács hozzájárult a csendőrség határőrizeti célú növeléséhez, melyhez 3 javaslatot fogadtak el. A pulik szempontjából a harmadik javaslat rejt érdekességeket. A 3. javaslat lényegi tartalma, hogy az örsöknek lehetőségük volt kutyák tartására, melyek segítséget nyújtottak az éjszakai portyázás során.

Mi lehetett ez a kutyafajta, amit tarthattak és használhattak? Ne felejtsük el, hogy határőrizeti szolgálatról van szó. Amely szolgálat a leírás szerint legtöbbször éjjel történt. Tehát a feladat végrehajtására olyan kutya kellett, aki a kakastollasok portyázására, "pusztázására" megfelelően aktív.

Magyar Királyi Csendőrség  szolgálatában a PuliMivel a terep leportyázása éjjel történt, illetve a cél nem a határsértők, keresett személyek (bevonulást megtagadók, bűncselekményt elkövetők stb) elijesztése volt, hanem elfogása, ezért csak olyan kutya jöhetett szóba, aki nem fél a saját árnyékától.

A magyar őrzőkutyák, mint a Kuvasz, Puli és a Komondor egyik erénye, hogy a gazda a fehér színük alapján sötétben is meg tudta különböztetni a betolakodótól...

A puli rendkívül tanulékony.Külföldi, idegen fajták nem jöhettek szóba, mert ne felejtsük el, hogy 1910-1911-et írunk, amikor is a külföldi őrző-védő fajták térhódítása hazánkban még nem terjedt el! Külföldi kutyafajta azért sem jöhetett szóba, mert köztudottan a Magyar Királyi Csendőrség személyi állományát kizárólagosan falusi (nem városi) lakosságból toborozták. A falusi lakosság pedig ragaszkodik értékeihez, még a kutyafajták tekintetében is. A célszemélyek (betyárok, bujdoklók) pedig pontosan attól a kutyától féltek, tartottak a legjobban, akit ismertek, ismerték képességeit

Egy vizsgálat kiderítette, hogy az 1910-ben kitört száj- és körömfájás járvány a Romániából becsempészett állatokról terjedt el. A magyar Gazdaszövetség és a megyei gazdasági egyesületek kérvényekkel árasztották el a Belügyminisztériumot, hogy a sokmilliós kárt okozó járványok elterjedését még a határnál állítsa meg. Bár a kutya nem hasított körmű állat, de a szigorítások következtében kizárható külföldi kutyafajták behozatala ebben az időben!

Tehát valószínűsíthető, hogy ezek az őrző kutyák Pulik voltak, illetve a mai Puli, Pumi és Mudi fajta ősének képviselői...

A puli bámulatos ügyességéről tesz  tanúbizonyságot.A Puli mindig is, világéletében használati kutya, munkakutya volt. Épp a két világháború közötti időszakra tehető, hogy a fajtát a magyar rendvédelem, azaz az akkori Csendőrség is felkarolta, munkájában használni kezdte. Később a Puli képességeit a külföld is felfedezte, a francia rendvédelem is használta.

A történelmi kitekintés azért fontos, mert ez alapozza meg az egész rendőrpuli gondolkodásmódot. Tehát a rendőrpulival foglalkozó minden téma és írás alapja, hogy tudjuk ismert, régebben is létező dologról beszélünk.

 

 

 

vissza a lap tetejére